Vitaminová bomba s tajemnou chutí
Shiitake neboli Houževnatec jedlý je dřevokazná houba původem z Asie, kde je již po staletí vyhledávanou vysoce ceněnou potravinou. Nejen pro svou vynikající chuť, ale také pro komplexní nutriční složení a vysoký obsah vitamínů. Pro gastronomy je výjimečná zejména pro takzvanou “pátou chuť – umami”. Umami je vedle hořké, sladké, slané a kyselé chuti jediná další pojmenovaná chuť. Kromě hub se s touto chutí člověk setká i v mateřském mléce. Produkty firmy True Shiitake seženete třeba v Kauflandu, na e-shopu Kosik.cz nebo Scuk.cz. Zakoupit si zde můžete buď houby sušené nebo nadrcené do takzvaného Magického prachu.
Udržitelné jídlo ze dřeva
David Sýkorovský spolu se svou ženou Markétou a kamarádem Jakubem Dvořákem dali chuti těchto hub ještě více vyniknout díky způsobu jejich pěstování. Chtěli společně vymyslet projekt, který by byl udržitelný. A tak se nechali inspirovat starodávnými technikami japonských samurajů a namísto pěstování shiitake na dřevěných pilinách, jak je ve světě běžné, je pěstují na kládách z dubových prořezů. Tím efektivněji zužitkují toto palivové dřevo: je totiž nejprve několik let využíváno pro pěstování zdraví prospěšné potraviny, a poté teprve využito jako palivo. Tím poukazují na způsob udržitelného způsobu života, protože, jak sami říkají: “Při minimálních nákladech, troše trpělivosti a práce, může téměř každý využít dřevo jako pravidelný zdroj potravy po několik let.”
Pěstování je jednodušší, než myslíte
Dřevokazné houby jsou velmi houževnaté a skromné. Stačí dodržet několik pravidel, a houby udělají práci za vás. Jaký postup je ve firmě True Shiitake už 6 let dodržován? Dřevo je káceno vždy na zimu, kdy zadržuje nejvíce živin a cukrů, které houbám prospívají. Po pokácení jsou kmeny takzvaně “očkovány” – provrtají se, a do vzniklých otvorů se vloží sazenice podhoubí. Po 6-12 měsících Sýkorovští všechny kmeny namočí a podpoří plnou kolonizaci. Po několika dnech od namočení se objevují první houby.
Ve firmě True shiitake je také pečlivě plánováno pěstování tak, aby houby dorůstaly průběžně a byl jich pořád dostatek.
Soběstačnost na každém kroku
Sýkorovi jsou našimi věrnými zákazníky již 5 let. Svůj závazek vůči planetě dodržují ve všech směrech: kromě pěstování zdravého jídla ze dřeva na podpal se snaží stoprocentně využívat dešťovou vodu a odpadové materiály, a také vysokozdvižné vozíky, které převážejí těžké dřevo do speciálně upravených hal, pohání místo konvenčních paliv naše kompozitní láhve s čistým propanem.