Přejít na obsah
Kategorie PRIMA BLOG
Zpět na přehled článků

Na návštěvě u... zabere 5 minut 04.07.2019

Na návštěvě u Petra Frühaufa v pražírně kávy CAFFé08

PRIMAGAS pro pražírny kávy
Vyrazit z kanceláře vlakem na sever a sledovat za oknem ubíhající zmrzlou krajinu, do které praží ostré ranní slunce, je zážitek sám o sobě, ale ačkoliv i cesta může být cíl, naše záminka pro výlet v pracovní době je velmi prozaická – zjistit, kde se praží lahodná káva, se kterou startuje v PRIMAGASu každý den.

Znělka Chopinova Děčínského valčíku z nástupiště a doznívající skřípění brzd naznačuje cílovou stanici ve městě na soutoku Labe a Ploučnice, opouštíme tedy vlak, nastupujeme do auta, stihneme ještě zahlídnout siluetu místního barokního zámku a za chvíli už cítíme vůni čerstvé kávy v rodinné pražírně CAFFé08.

Ta zde funguje od roku 2005 a majitel Petr Frühauf vysvětluje, že cílem od začátku bylo umožnit zákazníkům vychutnat si čerstvou kávu, kterou dopravují do 48 hodin po upražení. Nabízí 20 druhů arabic z celého světa, nejoblíbenější jsou ovšem unikátní kávové směsi ze 3 až 4 druhů čerstvé pražené jednodruhové 100% kávy arabica a roubusta. Zákazníci se generují z řad jednotlivců, kaváren a především firem, které oceňují i možnost originálního grafického zpracování sáčků nebo dárkových plechů s kávou. Novinkou je také jejich ekologický designový Keep Cup se sloganem „Pijte dobré kafe“ – hrnek na kávu je totiž vždy fajn mít po ruce.

A co že to tedy znamená ta arabica a robusta?

Arabica je odrůda s menším obsahem kofeinu a se spoustou delikátních chutí a nezapomenutelných vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách nad 900 m.n.m. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Káva robusta je méně náročná odrůda kávovníku a oproti arabice obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu. Je to odolný keř nebo 10 metrů vysoký strom, patřící k mělko-kořenným dřevinám. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Robusta dává přednost tropickým podmínkám s teplotami mezi 24 až 29 °C.

Na českém trhu velmi populární směsi se skládají z více základních druhů zrn. Správná kombinace vhodně zvolených druhů káv ve směsi vytvoří unikátní chuť. Každá takto vytvořená směs kávy je jakýmsi "know how" každé specializované pražírny či obchodu.

Konečně se tedy dostáváme k samotnému procesu pražení - zaměstnankyně i majitel s patřičnou hrdostí popisují technologii na novém pražícím stroji značky Giesen, který pracuje při teplotách kolem 200 °C, zde tedy přichází na scénu LPG od PRIMAGASu. Zvýšený výkon a lepší efektivita nového stroje také zlepšuje pracovní podmínky zaměstnanců. Zatím neupražená, zelená zrna jsou vystavena koloběhu horkého vzduchu, čímž je zaručeno rovnoměrné pražení všech zrn. O tmavěji praženou kávu se většinou postarají zahraniční pražiči třeba z Itálie. U nás je teď velmi populární světlé pražení. Pražírna Caffe08 se ale drží krásného středu a tudíž jsou její zrnka tak akorát hnědá.

Už v prvních minutách vystupuje vlivem vysokých teplot voda ze zrn, jakmile zrna ztratí veškerou vlhkost, prasknou. Díky vysoké teplotě dochází k chemickým reakcím: škrob se mění na cukr, vytvářejí se různé kyseliny, zatímco jiné se odbourávají. Zlomová teplota při pražení kávy je 203-205 °C, kdy se mění barva zrn z bledě zelené na tmavohnědou a na povrch vystoupí oleje. Dochází k rozkladu látek teplem, tedy Pyrolýze. V této fázi je důležité rozhodnout, kdy je káva upražena. Bezprostředně po upražení se káva ochlazuje na speciálních sítech převážně vzduchem, ale také postřikováním vodou, aby se zabránilo pokračování pražícího procesu a aby nedošlo k výraznější ztrátě eterických olejů. Čím rychleji se upražená kávová zrna zchladí, tím lépe. Cca po 3 dnech se jemné aroma vyrovná. Káva je poté přímo v pražírně balena do spotřebitelských a transportních obalů.

Prohlídka končí samozřejmě ochutnávkou a prohlídkou všech možných i nemožných grafických provedení dárkových plechovek, do kterých si firemní zákazníci (ale i například město Děčín) nechávají kávu balit, a nastává pomalu čas na závěrečné foto našeho zásobníku a cestu zpět.

Pokud jste dočetli až sem a dostali jste chuť na šálek kvalitní kávy, mrkněte se na web nebo Facebook CAFFé08 a objednejte si ji, aby nový přístroj nestál ladem. Jestli se Vám ale nechce čekat, najděte si v mapě nejbližšího prodejce. A pokud hledáte čistý, výkonný, univerzální a spolehlivý zdroj energie pro Vaše podnikání…však už víte.

 

Zaujal Vás tento článek? Přečtěte si další

Hřeje Vás PRIMAGAS

PRIMAGAS pro pražírny kávy
PRIMAGAS pro pražírny kávy
PRIMAGAS pro pražírny kávy
Plynový zásobník u pražírny kávy